Mesotherapie

Mesotherapie werd in 1951 in Frankrijk uitgevonden door Dr. Michel Pistor. Aanvankelijk behoorden de indicaties uitsluitend tot het domein van de reumatologie en de pijnbehandeling. Later ook voor behandelingen in de sportgeneeskunde en pas eind jaren ’70 werd mesotherapie voor het eerst in de esthetische geneeskunde toegepast.

De term “mesotherapie” betekent letterlijk “onderhuids behandelen”. Het is in feite een plaatselijke of beter gezegd een lokale-regionale behandeling waarbij minidosissen van anit-aging cocktails (actieve ingrediënten zoals vitaminen, aminozuren, mineralen, co-enzymen en nucleïnezuur) onder de oppervlakkige dermis worden geïnjecteerd.

  • Vitaminen voorkomen eventuele tekorten die nodig zijn voor een goede biologische balans van de huid.
  1. aminozuren zorgen voor een betere eiwitopbouw;
  2. mineralen houden de ionenbalans in evenwicht voor talrijke celfuncties;
  3. co-enzymen binden vrije radicalen en  activeren biochemische reacties;
  4. nucleïnezuren stimuleren de proteïne biosynthese

Mesotherapie is het nieuwe wapen in de anti-agestrijd omdat deze bestanddelen het huidmetabolisme stimuleren en de rijpere huid herstructureren.

Eens we de dertig voorbij zijn, begint onze huid stilaan te verouderen met de vermindering van collageensynthese, verschijnen van de eerste fijne lijntjes en minder tonus in de huid. Om een fletse huid op te frissen wordt gebruik gemaakt van een meso-Revitaliser (vitaminen-mix) en ook Meso-Hydratatie.

Voor een ietwat verslapte huid wordt een Meso-cocktail gebruikt met verstevigende bestanddelen voor een Meso-FIRM of Meso-LIFT.

Om de eerste microrimpeltjes uit te vlakken zal er een Meso-cocktail gebruikt worden met extra hyaluronzuur om een zogenaamde opvullende Meso-FILL te bekomen. Deze stof, hyaluronzuur, wordt overigens vooral gebruikt voor het opvullen van ook diepere rimpels (zie Fillers)

De techniek kan klassiek zijn waarbij de cocktail punt per punt onder de oppervlakkige dermis manueel wordt geïnjecteerd of er kan ook gebruik worden gemaakt van een Meso-gun (lees Pistor). Dit is letterlijk als een pistool waarbij micro-injecties in stippellijn worden toegediend. Op ieder puntje wordt een druppeltje neergelegd waardoor er heel kleine papeltjes ontstaan.

Dit mesotherapiepistool kan ook gebruikt worden voor de nappage techniek over het volledige décolleté.

Voor de behandeling kan er eventueel lokaal verdovende crème gebruikt worden om de pijn bij de injecties te verzachten. Na het ontsmetten van de huid wordt de Mesotherapie uitgevoerd. Na de behandeling is er een lichte roodheid van het behandelde gebied of enkele kleine petichiën. De huid kan gloeien en wat strak aanvoelen. U kan uw werkzaamheden dezelfde dag gewoon verderzetten.

Gezien er alleen lichaamseigen stoffen worden gebruikt is er nagenoeg geen risico op allergische reacties.

Deze technieken en producten leveren zichtbare en stabiele resultaten op korte termijn want ons lichaam zal deze vitamine-mix ook weer gaan opgebruiken. Naargelang de indicatie heeft men 3 tot 5 behandelingen nodig om de 10 à 14 dagen. Daarna raadt men een onderhoudsbehandeling aan om de 3 à 4 maanden afhankelijk van de ouderdom en de conditie van de huid.

Deze informatie is bedoeld om u als patiënt een beeld te geven van de behandeling, zodat u met kennis van zaken kan beslissen al dan niet deze behandeling te laten uitvoeren. De behandelende arts is uiteraard bereid om al uw vragen met betrekking tot deze ingreep te beantwoorden.