Langdurige ontharing

Cosmetisch storende gelaats- en lichaamsbeharing is een probleem voor veel mensen.

Naast de klassieke behandelingsmethoden zoals scheren, wasepilatie en naaldelectrolyse bestaat er ook definitieve ontharing. Deze behandelingsmethode kan gebeuren met laser of Elos.

Elos is een unieke combinatie van bipolaire radiofrequentie met lichtenergie. Voordeel van deze methode t.o.v. laser is dat de factor “pigmentatie” zowel van de huidskleur als van de haarkleur minder belangrijk wordt.

Met andere woorden bij Elos zal de haarwortel in het haarzakje vernietigd worden door de combinatie van deze 2 soorten energie die zorgen voor een verhitting t.h.v. de haarschacht en follikel, ongeacht of dit haar nu donker, blond of grijs is. (<-> laser).

Omdat deze hitte zich vooral t.h.v. haarwortels concentreert is er ook geen nadeel voor iets donkerder huidtypes (<-> laser). Ook de hypopigmentatie (verbleking) of hyperpigmentatie (donkerder worden) zoals na laserbehandelingen zijn bij deze nieuwe techniek uitgesloten.

Daarenboven is er ook een speciaal koelingssysteem in de contact-tip om het huidoppervlak te koelen en daardoor ook de warmte dieper te sturen in de huid. Voor extra comfort werken wij hierbij voor grote oppervlakten met bijkomende Syner Cool toestel die constant koude lucht over de behandelingszone blaast.

Syner Cool is een huid-koeling-systeem. Dit klinisch toestel geeft de patiënt veel meer comfort tijdens esthetische behandelingen. Met de Syner Cool kan men grote huidoppervlakten koelen voor, tijdens en na de behandeling, waardoor betere tolerantie minder pijn en roodheid bij behandelingen die “hitte-pulsen” genereren.

Voor langdurige ontharing zijn meerdere behandelingen nodig (gemiddeld 6 tot 8) omdat alle haren een haarcyclus hebben. Deze cyclus is verschillend volgens de plaats op het lichaam en enkel de haren in actieve groeifase (anagene fase) kunnen vernietigd worden.
Het maximum percentage van haren dat na een behandeling effectief kan wegblijven is hetzelfde als het percentage van haren in anagene fase zoals voor baard en kin 70 %, bovenlip 65 %, oksels 60 %, bikinilijn 30 %, armen en benen 20 %.
Dus enkel door herhaalde behandelingen kan een goed resultaat bekomen worden: dit betekent een beduidende en blijvende uitdunning van de beharing.
Gemiddeld zijn een zestal behandelingen met 2 maanden interval om de haren van rustfase naar groeifase te laten gaan nodig om een > 90 % definitieve verbetering te bekomen.
De resterende beharing is meestal nauwelijks storend.

Voor definitieve ontharing op het lichaam (oksels, bikini, benen) wordt meestal een blijvend resultaat gezien na een 6-tal behandelingen. Daarentegen is voor de gelaatsbehandeling meestal een onderhoudsbehanding per jaar nodig om de recent ontstane nieuwe haartjes (die evolueren uit donshaar) vroegtijdig aan te pakken, zodat het bekomen resultaat kan behouden worden.

Voor de behandeling worden de haren afgeschoren (best na 2 à 3 dagen voordien) zodat enkel haarstompjes oppervlakkig te zien zijn. Er mogen geen haartjes meer worden gewaxt of uitgetrokken 6 weken voor de behandeling.

Na de behandeling is het resultaat niet meteen zichtbaar. Meestal ziet men wat roodheid wat aangeeft dat er veel hitte is ontwikkeld.
De haartjes zitten los in de haarzakjes en kunnen gemakkelijk met een pincet worden uitgetrokken. Na twee tot drie weken wanneer de epidermis wordt vernieuwd, zullen de haartjes vanzelf uitvallen gedurende deze periode lijkt het alsof de haartjes nog groeien, maar in werkelijkheid worden ze naar boven gedrukt door de epidermis.

Dit schrijven is bedoeld om de informatie te overlopen die nodig is om een bewuste keuze te maken om al dan niet een definitieve ontharing te laten uitvoeren.

Aarzel niet om bijkomende informatie te vragen aan uw arts.